8:00 - 8:30am Refreshments and Networking
8:30 - 9:00am Welcoming Remarks (#1 30 min.)
Beth Graves, Senior Project Manager, ECOS
Laurie Burt, Commissioner, Massachusetts DEP
Ira Leighton, Deputy Regional Administrator, U.S. EPA Region 1 New England
9:00 - 9:15am Introductions and Expectations (#2 15 min.)
What do you want to get out of this workshop?
This workshop will be a success if______.
Note: The term "next generation," for the purpose of this workshop, includes existing challenges that will continue to grow and/or "emerging" challenges that are only now getting attention. Panelists in the next 2 panels, therefore, might choose one or more of the challenges as climate change, energy, nanotechnology, biofuels, aging water and wastewater infrastructure, cumulative risk, growth, sustainability, innovative regulatory and permitting approaches, stagnant or reduced funding and/or other topics.
9:15 - 10:15am Meeting the "Next Generation" of Environmental Challenges - An Academic and Business Perspective (#3 60 min.)
Panel Discussion 1:
Jim Gomes, Director, Mosakowski Institute for Public Enterprise, Clark University; formerly President of the Environmental League of Massachusetts (no powerpoint slides used)
Sarah Hammond Creighton, Director, Office of Sustainability, Tufts University
Leonard Sarapas, Corporate Director, Environment, Health & Safety, Boston Scientific Corporation (no powerpoint slides used)
Chris Scholl, Director, Health, Safety & Environment, Saint-Gobain High Performance Materials
Questions for panelists:
o What existing environmental challenges do you think are being adequately addressed? Which ones do you think need more attention?
o What emerging challenges do you think we will be facing?
o What advice do you have to state and federal regulatory agencies to help them anticipate and meet the "next generation" of environmental challenges? (E.g., organizational changes, scientific focus, regulatory approaches, permits, engagement with public and regulated entities, communication, research)
10:15 - 10:45am Break (30 min.)
10:45 - 11:45am Meeting the "Next Generation" of Environmental Challenges - A State and Federal Government Perspective (#4 60 min.)
Panel Discussion 2:
Tom Burack, Commissioner, New Hampshire DES
David Paylor, Director, Virginia DEQ (no powerpoint slides used)
Ira Leighton, Deputy Regional Administrator, EPA Region 1 New England (no powerpoint slides used)
Kathy Sedlak O'Brien , Director, Office of Planning, Analysis, & Accountability, Office of the Chief Financial Officer, U.S. EPA
Questions for panelists:
o When you first started your career in public service, what were the environmental issues of the day? Management issues?
o What are you struggling with now?
When you retire (or 20 years from now) what do you think will be the environmental issues that haunt your agency? (I.e., what will people wonder? What were they thinking and why didn't they pay attention to this issue?)
o What management issues do you think will haunt this agency? (i.e., what will future senior managers wonder? How come they didn't fix this when they could?)
o What stands in the way of your agencies meeting these challenges? I.e., what will have to change?
o What strategies are you using or have been successful in your agencies in anticipating or preventing those challenges?
11:45 - 12:15pm Response to Panel Discussions (#5 30 min.)
Small Group Discussion: What are the themes and/or 'take-aways' from
12:15 - 1:00pm Lunch (Provided) (45 min.)
1:00 - 1:45pm Linking Resources with Priorities: Challenges and Successes (#6 45 min.)
Full Group Discussion: How do we make decisions now? What are linkages between planning and decision making? How are media programs engaged? What are good and bad examples of making planning meaningful internally and externally?
1:45 - 2:45pm Setting State Priorities (#7 60 min.)
Vince Perelli, Chief of Planning and Policy/QA Manager, New Hampshire DES
Valerie Thomson, Director of Administration, Virginia DEQ
o What has been important in setting internal priorities in your agencies?
o What did you do to articulate internal priorities?
o What has that made setting internal priorities possible, result in?
o What have been the obstacles?
o How did you overcome them?
o Is it worth the time?
2:45 - 3:15pm Break (30 min.)
3:15 - 4:15pm Reflecting on the Future EPA-State Partnership (#8 ’ 60 min.)
Winslow Ladue, Policy and Planning Coordinator, Vermont DEC
Robert Zimmerman, Chief Operating Officer, Delaware DNREC
Joyce Frank, Principal Deputy Associate Administrator, Office of Congressional and Intergovernmental Relations, U.S. EPA (no powerpoint slides used)
William Rice, Deputy Regional Administrator, U.S. EPA Region 7
(no powerpoint slides used)
What’s the current and future state of the EPA/State relationship?
o How does it have to change?
o What does "co-governance" or "joint-governance" mean to you?
o What would it change and result in?
4:15 - 5:15pm National and State Planning and Joint Priority Setting (#9 60 min.)
Kathy Sedlak O'Brien, Director, Office of Planning, Analysis, & Accountability, Office of the Chief Financial Officer, U.S. EPA
Doug Fine, Assistant Commissioner for Planning & Policy, Massachusetts DEP (no powerpoint slides used)
o How has EPA made EPA’s planning process more transparent and easier for states to get engaged?
o Why engage in EPA planning? What are pros & cons?
o What have you heard today that affirms or changes your thinking about national and state planning?
5:15 - 5:30pm Feedback on Day 1 (#10 ’ 15 min.)
June 11/Day 2-- Agenda
8:00 ’ 8:30am Refreshments and Networking (30 min.)
8:30 - 8:45am Insights and Reflections from Day 1 (#11 15 min.)
Full Group Discussion: What surprised/struck you from yesterday’s discussion?
How might what you heard or learned yesterday affect what you do or could do to help you agencies meet future challenges?
8:45 - 9:30am State-EPA Performance Partnership Agreements and Grants (PPA/PPGs) as Tools in Planning and Priority Setting (#12 45 min.)
Leah Ann Lamb, Assistant Director, Division of Water Quality, Utah DEQ
Tom Lamberson, Deputy Director, Nebraska DEQ (no powerpoint slides used)
o What have PPA/PPGs made possible?
o What has stood in the way of PPA/PPGs?
o How does the concept of a standardized work plan affect PPAs/PPGs?
o What do you see as the future of PPA/PPGs?
o Of NEPPS?
9:30 ’ 10:30am Organizing to Promote Cross-Media, Multi-Media or Watershed
Approaches (#13 ’60 min.)
Jerry Cain, Director, Office of Pollution Control, Mississippi DEQ
Amey Marrella, Deputy Commissioner, Connecticut DEP
Ken Moraff, Deputy Director, Office of Ecosystem Protection, U.S. EPA Region 1 New England (no powerpoint slides used)
Anne Keller, Chief, Planning, Innovations and Accountability Section, Planning and Environmental Accountability Branch, U.S. EPA Region 4
o What made you pursue cross-media, multi-media and/or watershed approaches?
o What have you done?
o How does federal funding support or inhibit such approaches?
What are the obstacles?
How did you overcome them?
10:30 10:45am Break (15 min.)
10:45 - 11:30am Targeting Compliance Inspections for Efficiency & Effectiveness (#14 ’ 45 min.)
James Golden, Deputy Director, Virginia DEQ
Mary Zielinski, Performance Partnership Coordinator, U.S. EPA Region 3
(no powerpoint slides used)
o Why do states want to target inspections?
o What are the challenges?
o What are EPA's concerns?
11:30 - 12:15pm Reflections on Three Rounds of State Planning Pilots (#15 45 min.)
Full Group Discussion
Discussion Questions: What’s worked well? What could have worked better? What recommendations do we have for ECOS and EPA?
[Review of previous recommendations from last 2 meetings; development of new ones, commitments from participants] (Snow to prepare report)
12:15 ’ 12:30pm Feedback on Workshop (15 min.)